Jom Follow ^_~

Thursday, January 6, 2011

warkah "cinta" untuk sahabat2 and manusia yang SUKA tinggal sembahyang

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

First of all, aku nak buat satu statement kat sini, post ini adalah sebagai PERINGATAN buat semua termasuklah diri aku sendiri, walaupun aku yakin yang teramat sangat, aku tak termasuk dalam golongan orang yang sebegini.So, no offences to anybody yea...Just nak menjalankan tanggungjawab aku sebagai seorang saudara sesama islam untuk mengingatkan semua saudara-saudaraku kat sini...dan harapan aku adalah, lepas baca post ini, bagi yang berkenaan itu, sila lah ubah sikap anda yang seems used to take for granted bab-bab sembahyang A.K.A solat nie....Aku kesian tengok some of my friend yang abaikan tanggungjawab sebagai seorang muslim dan anggap perkara wajib nie sebagai satu 'joke' and aku paling tak boleh blah when once I asked that porson, "kau dah solat belum?" or "kau solat tak tadi?", that person will answer it dengan jawapan yang sangat lah buat aku annoying gila nak mati and sedih sangat-sangat.Guess what was the answer? ..."hehehe" or "hehehe..belom" or "hehehe..eh?dah masuk waktu ker?"- the last one was 'kepala hotak kau! dah berapa jam orang azan wei!'

huh..sorry ah.aku memang tak leh kawal emosi kalau cakap pasal this sensitive topic, but just want to share....So, here it goes..

DOSA-DOSA DAN BALASAN ORANG YANG MENINGGALKAN SEMBAHYANG


Orang-orang yang meninggalkan sembahyang fardhu dengan sengaja tanpa keuzuran syarie adalah berdosa dan akan dibalas dengan azab iaitu neraka Saqar sebagaimana firman Allah s.w.t . yang bermaksud :
"Apakah yang menyebabkan kamu diheret ke neraka Saqar ? Mereka menjawab : "Kami tidak menunaikan sembahyang".
Sementara itu setengah para ulama' membuat andaian berdasarkan hadis-hadis orang-orang yang meninggalkan sembahyang fardhu itu itu sama nilaian dengan dosa seperti berikut:

Sembahyang Subuh

Barang siapa yang meninggalkan sembahyang subuh , nescaya Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka selama 60 tahun.

Sembahyang Zohor

Barang siapa yang meninggalkan sembahyang zohor dengan sengaja dosanya sama dengan membunuh 1000 orang Islam

Sembahyang Asar

Barang siapa yang meninggalkan sembahyang Asar dengan sengaja , dosanya sama dengan seperti ia meruntuhkan Ka'abah (Rumah Allah)

Sembahyang Maghrib

Barang siapa yang meninggalkan sembahyang Maghrib dosanya sama seperti ia berzina dengan ibunya atau anak perempuan bagi orang-orang lelaki ataupun berzina dengan bapa atau anak lelaki bagi orang-orang perempuan.

Sembahyang Isya'

Barang siapa yang meninggalkan sembahyang Isya' nescaya Allah tidak akan redha ia tinggal di dunia ini ( bumi Allah ) dan menggunakan segala nikmat kurniaan Allah. Segala gerak geri adalah semata-mata dalam keadaan berdosa kepada Allah s.w.t.
Di antara hadis yang menyebut mengenai dosa orang yang meninggalkan sembahyang ialah :
Sabda Nabi s.a.w. :
"Sembahyang itu tiang agama, sesiapa yang mendirikannya maka ia mendirikan agamanya, dan barang siapa yang meringankan sembahyang maka ia akan diseksa dengan 15 perkara ..

 • enam perkara di atas dunia

 • tiga perkara sewaktu hendak mati

 • tiga perkara sewaktu di dalam kubur

 • tiga perkara sewaktu bertemu dengan Tuhan

 • Enam perkara seksaan di atas dunia

 • Dihilangkan berkat sedikit demi sedikit yang ada pada umurnya

 • Dikurangkan rezeki di dalam usahanya

 • Tiada dipelihara baginya agama Islam

 • Dikurangkan pengaruh-pengaruh baik pada dirinya

 • Segala amal kebajikan yang diamalkan dalam dunia ini tiada diberi pahala oleh Allah akan dia.

 • Tiada diangkat oleh malaikat ke langit akan segala amalnyaTiga perkara sewaktu hendak mati
  1. Dimatikan dalam kehinaan
  2. Dimatikan dalam keadaan sangat lapar
  3. Dimatikan dalam keadaan sangat kehausan walaupun dituangkan air kekerongkongnya sebanyakmanapun
  Tiga perkara sewaktu dalam kubur
  1. Dihimpit tanah dalam kuburnya sehingga keadaan tulang selangkanya remuk sama sekali dan Tuhan memerintahkan malaikat Munkar dan Nankir menyiksanya sehingga hari kiamat.
  2. Didatangkan Allah seekor ular besar bernama SHWAUN-RAK yang keadaannya sangat dasyat, matanya seperti guruh dilangit menggigit dan membenamkan kukunya kepada mangsanya hingga hari kiamat.
  3. Didatangkan malaikat yang bertongkat besi, sambil berkata dengan suara yang ganas dan kuat seperti guruh di langit seraya berkata:
   "Aku diperintahkan oleh Allah memalu (memukul) engkau
   daripada subuh hingga zuhur, dan zuhur hingga subuh"
   Tiap-tiap kali pukul atau paluan itu tertanam tubuh kita hingga 70 hasta ke dalam tanah, maka dikeluarkan pula kukunya yang mana keadaan memakan masa selama sehari semalam dalam perjalanan.

   so, saudara se islamku, aku merayu sangat, bab solat, jangan lah sekali-kali dipandang ringan....Buat perempuan yang bertudung tapi still do this, tolong lah,.Malu lah pada Allah..tak guna wei, kalau kau pakai tudung tapi still tak sembahyang...At least malu la kat orang yang free hair tapi sembahyang tu.Dia still dapat dosa sebab dedahkan aurat dia, tapi tak lah sebesar dosa MENINGGALKAN SEMBAHYANG SETIAP HARI wei!

 • No comments: