Jom Follow ^_~

Thursday, November 24, 2011

tunggu sekejap

assalamualaikum... - dalam nada buat buat muka comel sambil tersipu sipu malu plus mata terkelip kelip laju laju. ehh kejap kejap! sepatutnya yang jawab salam la yang tersipu sipu malu ye dak? hahaha. statement koya nak mapuh.

Tunggu sekejap. Apa yang aku melalut pagi pagi buta ni? Haih. Tajuk post tak berpadanan dengan post-post aku yang merapu-rapu entah ape-ape. Tapi petang semalam aku cam terkesima kejap bila salah sorang groupmate aku cakap dia terjah blog aku beramai-ramai. Haha. Sumpah malu dohh! Dengan mula yang ala-ala wolverine, dia cakap 'kitorang stalk blog kau malam tadi'. HOHO. Dah macam ape dah aku ni haaa. Plus dia baca pulak kisah INI. Lagi lah aku malu sial. Haha. But by the way thanks la sebab sudi nak jenguk blog aku yang memang Triple XL ni pun kan.  :)



Tunggu sekejap. Haaah, memang aku minat la kann lagu tu. Yang versi Jaclyn Victor tu. Tak mudohh awokk. Haha. Okey terkeluor cakak Pahang koi. Itu je persembahan dia? Ceit! Baik kawan blah dari sini. Buang karan kawan je bace blog aok neh. Takde isi langsung.

Ehhh, tunggu sekejap. Aok idok bace lagi cerita ni. Ni koi baru ndak mengarang nye ni. Pasal orang yang tak boleh langsung nak terima pendapat orang. Sorry lah, wei. Bukan niat aku nak memalukan dhia, tapi cerita ni pengajaran buat semua. Supaya tak terikut-ikut sifat bodoh sombung dhia tu.

BODOH SOMBONG.






1. Kau dah pakai fesyen yang sangat pelik lepas tu kau tanya pendapat sorang kawan ni, ''YOUU, okay tak kalau I pakai macam ni?''. Then bila kawan kau tu cakap, ''Hmm, I rasa baju YOU tu macam tak sesuai lah.''
Lepas tu kau boleh pulak cakap, ''Tapi YOUU, I nak pakai macam ni jugakk.'' then bila kawan kau dah blah, kau buat muka, cakap kat kawan kau yang lagi sorang,''Ehh, suka hati akula nak pakai macam mana pun'' Eii pompuan, BODOH nye kauu, dah tanya pendapat orang tu, terima aje lah, tak payah nak condemn bagai, main cakap2 belakang. Nak sangat tanya, lepas tu pendapat orang tak nak terima. BUSUK!

2. Kau pakai fesyen pelik (sekali lagi) lepas tu kau pun jalan dengan sorang kawan yang dah tegur kau pasal fesyen pelik kau tu, tapi kau remehkan pendapat dia. Tiba-tiba kat satu kawasan tu, majoriti orang (bukan semua ye) pandang ke arah kau tanpa berkelip. Dunia bagaikan terhenti seketika, langkah kaki kau menjadi semakin perlahan. Ada efek angin meniup-niup shawl kau yang tak berapa nak kemas, muka dah tersenyum-senyum ala-ala maria ozawa model baru nak up. Lepas tu kau buat senyum kambing sambil bisik dekat kawan kau tu ''Ehh, diorang semua pandang akula. HEHEHEHEHE (gelak keji)'' Kawan kau dalam hati punye lah gelak dah macam syaiton sebab orang orang kat crowd tu pandang kau BUKAN sebab kau tu nampak cantik, tapi kau tu nampak PELIK. Pathetic.

3. Kau dah tak siap homework. Lepas tu kawan kau si A ni punya lah baik hati nak bagi kau tiru kerja dia. Kau dengan muka selamba nye mintak kerja si B, cakap taknak tiru kawan kau si A, takut salah tapi hakikatnya kawan kau si A tu pun tiru kawan yang lagi sorang si B tu jugak. Sama je pun. Tiba-tiba kau macam tak percaya kat kawan kau yang dah siapkan kerja berbanding diri kau yang langsung tak siap kerja. Kau pahal dohh?

4. Kawan kau puji baju kau lawa. Kau pun cakap, ''masheh..'' Tiba-tiba kawan kau ni komen la pasal dua tiga baju yang kau pernah pakai sebelum ni. Komennya ialah, baju itu tak sesuai dipakai oleh kau sebab ianya akan membuatkan kau kelihatan seperti orang asli yang baru mengenal erti hidup di KELUMPO or KOLOLUMPO or KEY HELL. Ha, lebih kurang macam tu lah. Niat kawan kau tu cuma nak memperbetulkan cara pemakaian kau agar tidak ditertawakan oleh orang dan agar orang lain tak cakap belakang pasal kau, tapi kau tiba-tiba buat muka dan cakap,''selama ni aku tak pernah komen cara kau dressing kan? SO kau jangan nak memandai nak nasihat aku''. dan kau terus berlalu pergi, sambil buat muka tenuk. Ingat lawa buat muka macam tu? Ohh, comel ye? Ni aku nak tunjuk sikit muka tenuk.

ini tenuk, bukan BABI.
Hello, orang dah nasihat, BERI peringatan tu dah cukup BAGUS kau tahu tak? Lepas tu bila kawan kau pujuk kau dengan ayat ,'' Kawan yang baik adalah kawan yang menasihati berbanding kawan yang banyak memuji'', kau buat muka sambil cakap,''ape ape jelah''. Ehh satu je aku nak cakap. PUI la kau.

5. Kawan kau ni perhatikan yang kau ni TAK PERNAH SOLAT. Readers, jangan terkejut sebab memang ramai pun yang macam ni. Tapi TIDAK termasuk aku, ye! Na'uzubillah. Lepas tu bila dia tanya kau dah solat ke belum, kau buat-buat tak dengar sambil buat assignment kat atas katil kau. Bila dua orang kawan kau bercerita bab-bab solat, kau cakap slow-slow bajet kitorang dengar tak dengar, ''itu hal sendiri lah, masing-masing''. HELLO, kalau itu HAL masing-masing wa cakap lu, nanti kau mampus kau pergi gali kubur kau sendiri la wei. Lepastu kau kafankan diri kau sendiri, sembahyangkan jenazah kau sendiri. Ops. Lupa. kau kan tak pernah solat. Eii. Readers, bagi cadangan macam mana nak sedarkan orang macam ni?

#Aku pernah ada sorang kawan, tak berapa nak rapat, dia cerita family dia tak berapa nak kuat agama. Tak pernah solat. Time dia cerita tu aku buat buat muka tak terkejut punn, cakk! padahal dalam hati aku ni ber istighfar Allah je yang tahu. Story punya story sampai lah dia ni masuk MRSM. Form 4 waktu tu kalau aku tak salah. Biasalah, dah nama pun MRSM, wajib lah solat berjemaah. yang dia ni, takkan lah nak bagi alasan period hari-hari. Vagina kau pecah ke apa nak berdarah hari-hari woi? Then waktu nak berwudhuk , ni waktu yang aku rasa NAK MENANGIS dengar. Dia toleh kiri dan kanan, macam lagu senario tu. Sebab? dia LUPA cara cara nak berwudhuk. Astaghfirullah. Saat itu aku terus bersyukur pada Allah SWT sebab kurniakan aku mak dan bapak yang sangat sangat concern pasal bab bab agama especially solat. Aku form 5 pun, kalau lambat bangun subuh memang dah sah sah kena piapp dengan rotan. Tak pun kena sedas tapak tangan berbisa atas punggung. Haha. Bingkas bangun terus wudhuk. Dia mak yang TERBAIK. Mereka ibu bapa yang ter HEBAT ;')
Alhamdulillah!
kasi MUAHH baaanyakkkk! hee ^_^

5 comments:

Anonymous said...

alah kau cakap macam kau bagus sangat.kau tau dia tak sembahyang tapi kau kutuk dia.cakap macam macam.lagi la jahat.baik la kau pergi bunuh je budak tu.kau sembahyang dapat banyak pahala lepas tu kau kutuk dia.pahala kau sembahyang tu habis semua dapat dekat dia.bagus la tu.kau la yang bodoh.cakap jangan la rasa kau bagus sangat.

bUngA_buLan said...

smile :)

Anonymous said...

haha. wei jijah, ada anonymous terasa, lah! kesian dia. kesian dohh.

bUngA_buLan said...

anonymous pertama:
well, aku bukan kutuk dia, dan aku tidak membuka aib sesiapa pun di sini sebab aku tak mention siapa nama dia, kan? tapi terima kasih lah berbanyak banyak untuk dia sebab dah bagi aku modal untuk menulis dan update blog aku kali ini.tajuk pun dah BODOH SOMBONG, kan. jadi, ini adalah kisah orang yang tidak tahu menerima dan menghormati pendapat orang lain. SEPATUTNYA apabila orang lain mengemukakan pendapat, kita sepatutnya mendengar dan menerima pendapat tersebut. bukannya buat MUKA TENUK, dan menyakitkan hati orang. dah tahu diri sendiri salah, still tak nak mengaku kesalahan sendiri. plus, dia kena terima pendapat dan nasihat orang lain.NASIHAT AKU PADA DIA,sila SOLAT. SOLAT itu TIANG AGAMA. itu pun KALAU DIA ISLAM LA KAN. dan aku tak cakap aku ni bagus. aku BERUNTUNG sebab mak dan bapak aku dah didik aku jadi manusia yang berPEDOMAN agama yang cukup. sangat sangat beruntung sebenarnya.

bUngA_buLan said...

anonymous kedua: ya aku dah baca.