Jom Follow ^_~

Tuesday, December 28, 2010

YAAA!! MEMANG AKU ANAK TAXI DRIVER..ADA MASALAH??

Aku rasa hidup kami sekarang semakin tenat dan agak susah memandangkan ayah aku yang bekerja sebagai pemandu teksi semakin susah untuk earn money from his job..well, as a taxi driver,  smua tahu yang tugas nya walaupun nampak agak senang dengan hantar and ambil passengers, tapi tugas tu is not as easy as you thought!! Susah sangat...sampai kan hidup kami macam kata pepatah, “kais pagi makan pagi, kais petang makan petang..” its pretty hard to believe bila tengok keadaan aku, is not as I tell you here..berbanding kat rumah..hell yeah, aku seorang anak yang agak degil..but aku still sedar siapa aku, dan dari mana asal usul aku..malah aku berbangga jadi anak seorang pemandu taxi.. dan aku redha apabila ada ketika bila naik taxi dengan bapak pun, kami  akan bayar tambang taxi, dengan menyatakan bahawa itu adalah sebagai duit minyak taxi yang bapak dah hantar kami..tak kira lah pergi ke mana ppun...in order to help enlighten daddy’s burden.....its very pathetic when my daddy terpaksa memohon ihsan dan belas kasihan dari adik nya yang merupakan ibu saudara kami yang kini tinggal di Seremban bagi menampung perbelanjaan kami sekeluarga. Thank god, aku dapat allowance daripada KPTM untuk membiayai pembelajaran aku sebagai salah seorang yang bertuah yang telah terpilih untuk mengikuti kursus PI006 iaitu Asasi undang-Undang (Trek pantas) di UiTM Shah Alam, Kampus HQ.Ringan sikit beban bapak..tapi itu lah, kehidupan sebagai seorang student pun banyak rintangan dan kadang2 memerlukan belanja yang sangat banyak-membeli  buku-buku. Dan walaupun ini akan menyebab kan aku commit plagiarism, kami ttap akan buat benda ini iaitu mem fotostat segala nota2 dan buku2 yang  semua student wajib ada. Dan aku masih ingat waktu semester pertama, aku berpuasa selama 3 bulan berturut-turut semata-mata ingin berjimat dan aku akan ulangi rutin itu pada semester ini kerana ingin berjimat dan juga me’nampal’ perbelanjaan aku untuk barangan peribadi( biasalah...orang perempuan)..namun aku tidak akan sekali2 men sia2 kan apa yang dah aku dapat..aku masih ingat pesan mak dan saudara mara aku yang berpesan..”azizah, ingat asal usul kau..ingat siapa bapak kau.ingat siapa mak kau.jangan mudah lupa dengan asal usul kau, dari mana kau datang, dan latar belakang keluarga kau..”.  ya. Aku redha sengan semua yang dah Allah aturkan pada aku dan aku akan tempuhi semua ini dengan hati aku yang terbuka.terima kasih pada kawan-kawan yang sentiasa menyokong da memahami aku, yang sentiasa jadi pembimbing aku.Terima kasih juga buat insan yang aku cinta dalam hidup aku.. ada 5 kategori, namun Allah dan Rasulullah tetap yang UTAMA.(cewahh--) ..parents, siblings, relatives, friends and my beloved Aizuddin bin Ali.He’s more than a lover.He’s more than a protector... so, doakan aku terus kuat untuk menempuh hidup yang aku still tak tahu apa yang menanti di hadapan....

6 comments:

...Saiful... said...

relax k...
ada hikmah di sebalik kejadian...

NO PAIN, NO GAIN... :)

Aten Z said...

sbr jijah... kita kne kuatkan smgt walau ape pn dugaan yg mnimpa kita (perghh ayat)... never give up oke !

bUngA_buLan said...

thanks buddy... :)

qEyLa aEk said...

.....be strong bebeh...study hard n change ur life...:)...nice blog...

bUngA_buLan said...

thanks yea cayang~ (^_^)./

nueyue said...

sbr la ye huhu